Nespavost v těhotenství: co ji způsobuje a co můžete dělat

Nespavost Tehotenstvi Optimized

Přestože řada žen považuje těhotenství za nejkrásnější období ve svém životě, realita bohužel mnohdy není tak růžová, jak si představujeme. Jedním z mnoha nepříjemných projevů, které těhotenství provázejí, je zhoršení kvality spánku či dokonce nespavost. Pokud se ani vy nemůžete během těhotenství dobře vyspat, vhod vám jistě přijde několik praktických rad, jak s nespavostí zatočit. 

Proč během těhotenství hůře spíte?

Důvodů, proč se během těhotenství zhoršuje kvalita spánků, je mnoho. Ten nejočividnější je samozřejmě omezené množství poloh, ve kterých můžete pohodlně spát – pokud jste až dosud ráda spala na břiše, během pokročilejších fází těhotenství si bohužel budete muset zvyknout na spánek na zádech či na boku.

Druhým častým důvodem, proč těhotné ženy trápí zhoršený spánek a hojné noční buzení, které může vést k nespavosti, je nutnost častých návštěv toalety. Miminko zkrátka zabírá stále větší místo a mnohdy taky pěkně kope! Kvalitnímu spánku rovněž příliš nepřispívají oteklé nohy, časté křeče a další nepříjemné neduhy, které těhotenství obvykle doprovází.

Tehotenstvi Spanek Optimized

Má nespavost negativní vliv na miminko?

Možná vás v noci nebudí jen potřeba si odskočit, ale také starosti, zda zhoršená kvalita spánku, nespavost a vyčerpání náhodou neškodí vašemu miminku. Není se čeho bát – samotná nespavost nemá na jeho zdraví výrazný vliv. Opatrná buďte jen na případné následky nevyspání, jako je například mikrospánek za volantem či nesoustředění a nepozornost, které mohou vést k nepříjemnému úrazu. 

Zároveň je na místě dodat, že kvalitní spánek je důležitý v období těhotenství z hlediska vašeho vlastního zdraví. Při nedostatku kvalitního spánku se může zvýšit riziko rozvoje těhotenské cukrovky či deprese (1). Rozhodně tak není na škodu podpořit zdravý spánek všemi (přírodními a bezpečnými) dostupnými prostředky.

Praktické tipy, jak zlepšit spánek v těhotenství

Jak tedy zlepšit spánek, aniž byste musela sáhnout po prášcích na spaní? V prvé řadě se pokuste před spaním co nejvíce zrelaxovat a zahnat případné obavy a stres. Skvělým pomocníkem vám může být bylinkový čaj (třezalce se však raději vyhněte – podle některých odborníků může její konzumace vést ke snížení porodní váhy novorozence (2), masáž oteklých chodidel či příjemná bublinková koupel.

Druhým zásadním tipem, který vám pomůže snadno vklouznout do říše snů, je vhodná teplota ve vaší ložnici. Vyhněte se zbytečnému přetápění pokoje, které jen zhorší váš diskomfort. A snad není třeba dodávat, jak je pro kvalitní spánek důležité dostatečné ticho a tma. Z hlediska produkce spánkového hormonu melatoninu zkuste minimalizovat modré světlo, které vyzařují displeje telefonů, notebooků a tabletů, ale třeba také televize.

Pokud vás ze snů budí především časté návštěvy toalety, zkuste omezit příjem tekutin těsně před spaním. Podobně není vhodné konzumovat ani příliš těžká jídla a velká porce přibližně dvě hodiny před spaním.

A pokud jste si ještě nepořídila těhotenský polštář, vězte, že právě teď přišla jeho chvíle. Nejen, že se vám díky němu konečně podaří najít pohodlnou spánkovou polohu, ale navíc ho využijete například při kojení. Zkrátka investice, které nebudete litovat.

Pozor na doplňky stravy

Na závěr nezbývá než dodat, že těhotenství rozhodně není dobou, kdy by bylo vhodné experimentovat s novými doplňky stravy. Pokud vás láká vyzkoušení nejrůznějších CBD produktů či melatoninových doplňků stravy, nezapomeňte vhodnost jejich užívání nejprve konzultovat s vaším lékařem. To platí i v případě prášků na spaní, kdy je na místě rovněž pečlivé pročtení příbalového letáku.

Zdroje 

  1. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/depression-and-sleep-understanding-the-connection
  2. http://www.edukafarm.cz/data/soubory/casopisy/7/trezalka.pdf

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *